Mortlach er et Dufftown-destilleri som ikke vanligvis har åpnet for besøkende, men under Speyside-festivalen (vår og høst) så arrangerer de et par turer for de som ønsker å komme innom. Det er da ansatte, og ofte destillerisjefen, som tar rollen som guide ved disse anledningene.
Mortlach er et svært moderne destilleri, da det gjennomgikk en fullstendig oppussing i 1963. Alt kontrolleres av datasystemer, og derfor kan destilleriet strengt tatt opereres av en person.
Det mest interessante er på slike ‘uoffisielle’ turer er jo at det er folk som faktisk jobber med produksjonen man får snakke med, og dermed kan man få muligheten til å lære noe nytt hver gang. På denne turen fikk vi nose newmaken fra hele ukens produksjon, og det var overraskende nok til dels ekstreme forskjeller på lukten fra dag til dag. Noen av oss benyttet også sjansen til å be om å få smake på washen, noe destillerisjefen stilte seg litt negativ til – men lot seg overtale. Deretter bar det tilbake til sjefens kontor for en dram eller fire.
Strengt tatt en tur for entusiaster, men den gir et innblikk i hvordan ting er på destillerier som ikke har lagt ting til rette for besøkende.
Besøkt av Arve M. Lervik
Leave a Reply