Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Burns Supper – hvem hva og hvorfor

Burns Supper – litt bakgrunnsinfo

Robert Burns (1759-1796) er erklært Skottlands nasjonalpoet. Han ble født 25.januar, og blir fortsatt feiret hvert år, over 200 år etter sin død. Vi i NMWL har valgt å legge feiringen til helgen før eller etter selve dagen.

Burns Supper kan feires på litt ulike måter, men haggis blir alltid servert. Det er Skottlands nasjonalrett, laget av byggryn og moset innmat, krydret med pepper og løk. Blandingen blir deretter kokt i en sauemage. Dette var opprinnelig fattigmannskost, og Robert Burns var en av de som satt pris på denne retten. Et av diktene hans heter da også Address To a Haggis. Som tilbehør følger ’neeps and tatties’ (kålrotstappe og potetmos), samt whisky (så klart).

Det er noen ritualer forbundet med gildet, og vi prøver å få til noen av disse hos oss også. Blant annet skal noen av diktene til Robert Burns deklameres, og vi håper dessuten å få dratt i gang litt skotsk folkedans etter maten. Og kanskje kan vi synge Auld Lang Syne når kvelden er omme?

For ytterligere informasjon om Robert Burns, diktene hans og bursdagsfeiringen, kan disse linkene anbefales:

http://en.wikipedia.org/wiki/Burns_supper
http://www.robertburns.org/works/

NMWLs feiring av Burns supper

Det er lokale variasjoner i feiringen hos de forskjellige lokallagene, vil du vite mer spesifikt hva “ditt” lokallag legger opp til, ta kontakt med dem direkte. Her er i hvert fall noen av hovedpunktene:

Siden NMWL har skotsk maltwhisky som hovedfokus, gir vi også den skotske nasjonalskalden Robert Burns sin fortjente oppmerksomhet.  Det har gjennom årene blitt en tradisjon å arrangere Burns Supper etter skotsk oppskrift fredagen eller lørdagen som faller nærmest Robert Burns’ fødselsdag, 25. januar.

Når du ankommer blir du møtt av skotske noter og  lagets kjellermester anbefaler en velkomstdram eller -drink. Middagen som serveres er ekte skotsk haggis. Tradisjonelt tilbehør er kålrabistappe og potetstappe etter lokal NMWL oppskrift, noen lokallag bruker også en spesiell whiskysaus. Til maten får du i noen lokallag en halvliter øl eller ett glass vin.  Maltwhisky kan også anbefales.  Etterpå serveres kaffe om mulig.

Ønsker du maltwhisky utover det inngangsprisen eventuellt inkluderer benyttes bonger på vanlig måte. Der lokalene tillater det er øl, vin og mineralvann også tilgjengelig fra restaurantens bar.

Av mulige innslag i løpet av kvelden kan nevnes; “piper” som spiller haggisen inn, litt diktlesning fra Roberts Burns’ produksjon, litt allsang og diverse whiskyinspirert musikk. Det er også full anledning for deg å bidra, ta i så fall kontakt med de som står som arrangører lokalt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>