Archives

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Isle of Arran – øya og destilleriet

Det går helt greit å ta seg ut til Arran med Glasgow som startpunkt selv uten bil. Tog fra Glasgow Central Station til Adrossan og fergeforbindelse til Arran flere ganger for dagen, men det anbefales å ta det som en dagstur. Tog med avgang Glasgow 08.33 er et godt utgangspunkt. Kjøp tur/retur-billetter som inkluderer fergeturen, da unngår man å stå i ny billettkø i Ardrossan. Turen fra Glasgow til Adrossan Harbour tar 50 minutter, og derfra blir man mer eller mindre sluset ombord i bilfergen. Som er overraskende stor, en lillebror til danskebåten, med 6 dekk. Unngå de to dekkene med kafeteria og annen matservering, der blir det fort fullt av småsultne og småstøyende briter, med unger og hunder og ulike varianter av godt humør. Hvis det er fint vær, er et av de to promendadedekkene å foretrekke, hvis ikke er det det et par stille salonger på dekk 4. Ved ankomst Brodick, ”hovedstaden” på Arran med vel 1000 innbyggere, står lokalbussene oppmarsjert på kaien. 2,50£ for en dagsbillett er en god investering, da kan man reise rundt med bussene som man lyster. Buss 324 går til Lochranza, Rognebærsjø, og turen nordover til destilleriet tar ca 40 min. Stoppestedene underveis – 3 i alt – er lagt til rette for ”mountain walkers”, nordlige Arran har nemlig noen praktfulle fjell med topper opp til 1000 meter, Goat Fell er det høyeste, og det går merkete ruter på kryss og tvers. Derfor stopper bussene akkurat der turløypene begynner og slutter. Praktisk! Selve destilleriet er innbydende flott beskrevet av Onlymalts tidligere, vi skal bare legge til at butikken er noe for seg selv. Ikke bare maltwhisky, glass og den vanlige kolleksjonen med gensere, poloskjorter og caps’er, men også mye fra den lokale produksjonen av ost, honning, syltetøy, såpe, urtekremer and you name it. Fristelser i fleng! NB: Når det gjelder det sagnomsuste utvalget av Arrans cask finish varianter (”strange casked”) så tenk deg om før du svir av 45₤ på det rødvinspregete flaggskipet ”Amarone Finish” (limited edition). Den er god, bevares, men definitivt ikke ”det beste fra to verdener” som den hyggelige guiden vil ha deg til å tro.

I stedet for å ta første buss tilbake, benyttet vi oss av først den glimrende restauranten for en bedre lunsj og en pint med det lokale Arran-ølet (smakte herlig), deretter ruslet vi oppover og innover dalen mot Arrans kilde, vi hadde så mye sol og blå himmel at vi kunne ikke motstå oppfordringen fra betjeningen på destilleriet. Og ble belønnet med flere glimt av ørn i majestetisk glideflukt rundt en av fjelltoppene.

Også vi dro ned til Lochranza og oppsøkte hotellet som (i følge Onlymalts) skal ha Skottlands sureste bartender. Men han var tydeligvis ikke hjemme den dagen, istedet traff vi en hyggelig fyr som furnerte oss med hvert vårt glass av spesialtapningen Easan Biorach. Tre fat fra 10-åringen til Arran, som hotellet tappet på flaske selv. Vel, en kongewhisky var det nok ikke, men akkurat der, under solparasollen utenfor hotellet, var den rund og fin. Vi brukte vår rundreisebillett fornuftig, og tok bussen videre rundt nordøya og ned til den knøttsmå landsbyen Blackwaterfoot, hvor vi måtte vente en drøy halvtime på korrespoderende buss tilbake til Brodick. Akkurat nok til å nyte en duggfrisk pint i ettermiddagssolen.  

Alt i alt er Arran en trivelig øy hvor det meste synes å være vel tilrettelagt for glade turister i alle fasonger og med ulike interesser.

 

Besøkt av Øystein Hauge og Lars Helge Nilsen

3 comments to Isle of Arran – øya og destilleriet

 • Rolf Frydenberg

  Besøkt: 2003

  Vi besøkte Isle of Arran som en del av whiskyseiling høsten 2003, og kom dermed til destilleriet fra “sjøsiden”. Etter å ha tatt jollen i land, gikk vi i ca. 15 minutter for å komme til et av de vakreste destilleriene i Skottland. Det er lite, alt er mindre dimensjoner enn andre destillerier (med unntak av Edradour). De var ikke i produksjon da vi var der, men vi gokk rundt allikevel.

  Et høydepunkt ved vårt besøk var å tappe whisky selv fra en utvalgt tønne. Meningen var å ta med flasken hjem til Norge, men den gikk dessverre med som “reisewhisky”! Maten i restauranten er også meget god.

 • Per Arlov

  Besøkt: 2001

  Et søtt, lite nytt destilleri som satser mye på å vise om og bespise gjester, og på å selge dem produktet. Helt grei omvisning, men manglet litt på snert og dybde. Var nesten overraskende at produksjonen var så liten, men det er ikke så vanskelig å komme til med ferje fra fastlandet.

 • Snorre Lenes

  Vi var der i forbindelse med Arran Open Day den 29 Mai 2011. Det var knall bra, men warehouse masterclass med Euan Mitchell, m.m. Fikk ikke se alt av øya denne gangen. Men vi skal garantert tilbake neste år.

  Anbefales på det varmeste

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>